Фосет производствения процес (1)

- Jan 16, 2019-

Фосет производствения процес се състои от четири основни части, едната е леене, другата е механична обработка, третият е повърхностна обработка и четвъртият е монтаж.

Първият е основната леене, процесът е мухъл дизайн и производство, пясък основното производство, тежестта леене, леене пясък падане почистване, дюза за рязане, Почистване на леене повърхности.

Вторият е механична обработка: след като са и медни отливки, различни машинни операции се извършват върху детайла от Металорежещи машини като повратна, фрезоване, пробиване, рендосване, шлифоване, скучно, и т.н., така че детайла се постига точност на размерите и формата на точността и отговаря на модела. Твърдение.

След обработка е пълен, продуктът е полиран за премахване на повърхността гладка, неравни повърхности и дупки, така че повърхността на продукта има няма очевидна мехури или устица дефекти. След полиране е завършен, процесът на полиране се извършва и на повърхността на детайла е земята от високоскоростни въртенето на коноп плат, който я прави гладка и ярки, увеличава яркостта и гладкост на продукта, прави повърхността гладка и светли, и редовете са по-гладко и по-гладко.

Третият е повърхностна обработка. След леене е шлайфан и полиран, повърхностна обработка на леене се обработва. Процеса на повърхностна обработка включва главно PVD (физическо отлагане на пари), кълбо (масло каучук бронз), обшивка, обшивка и др. Най-широко използваните кранче е галванични хром. Галванични може да подобри устойчивостта на корозиране на кранче, твърдост увеличение, предотврати износване и увеличаване на външния вид на повърхността. Най-честият тип на галванични е шествалентен хром покритие, и сега щадящи тривалентна хром покритие е във възход. Галванични могат да бъдат разделени в три слоя, първия слой на повърхност, покрита с киселина мед, тогава никелирани и най-отдалечените слой на chrome. Дебелината на кранче покритие е обикновено 8-12 микрона.

Качеството на обшивката повърхностна обработка може да се съди от 24-часова ацетат спрей тест, и дебеломер покрития могат да бъдат използвани за идентифициране на дебелината на всяка метално покритие. Общо казано дебелината на покритието е до стандарт и сол спрей тест може да премине. Галванични е процес на замърсяването и консумацията на енергия. Фабрика за производство на общи кран трябва да ръка кранче за професионален галванични покрития фабрика за галванични, увеличавайки по този начин времето за производство и контрол.

За кранове, които са директно свързани с питейна вода олово покритие се извършва след покритие за премахване на олово от повърхността на кран, който директно доставя питейна вода. След измиване на два етапа, вода измиване, обезмасляване на химически, алкални олово махване и киселина олово махване продуктът отговаря на изискванията на NSF61 ни, и съдържанието на олово е под 8‰, което прави продукта по-благоприятни за човешкото здраве.