Процес на производство на кран (2) \ t

- Jan 18, 2019-

Четвърто, нулева компонентна обработка. За частите на вала, винтовете на гайките и другите компоненти с нулево разпределение, използвани в крана, е необходимо да се използва медна пръчка, която да бъде изкована в първоначалните ембрионални медни части, и след това да бъде обработена от машинния техник според размера на четирите. точка, шест точки и други спецификации, обикновено известни като атака зъб.

Пето, монтаж. След като леенето на кранчето е галванизирано и е преминало инспекцията, то може да влезе в процеса на сглобяване. Сглобяването е процес на свързване на преработени кранче части в определен ред и технология, за да се превърне в цялостен продукт кран и надеждно реализира функцията на дизайна на продукта. Монтажът е на последния етап, необходим за производството на продукта, а качеството на продукта (от проектирането на продукта, производството на части до сглобяването на продукта) в крайна сметка се гарантира и тества от сглобяването.

5. Тествайте водата и изпитайте газа. При монтажа трябва да се извърши изпитването на водата и налягането и изпитването да се извърши за 60 +/- 5 секунди с водно налягане от 1,6 ± 0,05 Mpa, за да се гарантира, че няма никакво изтичане при всяко запечатване. повърхност. След преминаване на изпитването, капачката под налягане и дръжката се прехвърлят към поточната линия. Маркирайте топла и студена вода и накрая прикрепете аксесоари, избършете, опаковайте и опаковайте.

Шесто, проверка на крайния продукт. След като продуктът на кранчето бъде поставен в склада, инспекторът на крайния продукт ще извърши повторна инспекция. Инспекцията на елементите на глазура, че повърхността на гладка повърхност, на повърхността на конец, качеството на външния вид, сглобяване не е хлабав, марката е завършена, тест на уплътнението на ядрото на клапан, и изпитване на качеството на изпитване. изисква се. Квалифициран и т.н. След като продуктът бъде проверен, той може да бъде транспортиран.